De maatschappelijke stages zijn een belangrijk onderdeel van het leerplan. Als 9e- en 10e-klassers sta je twee weken op de werkvloer in de maatschappij. Het is belangrijk om buiten school praktische ervaring op te doen en inzicht te krijgen in het belang van sociaal-maatschappelijk werk en vrijwilligerswerk. Het is dus ook de bedoeling dat je een stageplek zoekt die hierbij past.

9e klas: de winkelstage

In de 9e klas ga je voor het eerst stage lopen, de winkelstage! Deze stage duurt twee weken en loop je bij een onderneming in de detailhandel. De winkelstage is het eerste deel van het stageproject hier op school; de sociaal-maatschappelijke stage, het tweede deel, vindt plaats in de 10e klas.

Als voorbereiding op deze stage krijg je de periode ‘Winkelbedrijf’. Tijdens deze periode worden allerlei onderwerpen behandeld, die je tijdens winkelstage zult herkennen, zoals: marketing, geld en verzekeringen.

10e klas: de maatschappelijke stage

In de 10e klas doe je een maatschappelijke stage. Dit betekent dat je stage gaat lopen bij een organisatie die thuis hoort in de “niet-commerciĆ«le sector”. Simpel gezegd: een organisatie die in de eerste plaats niet als doel heeft om winst te maken. Dit doen we om jullie meer bewust te maken van het maatschappelijk- en vrijwilligerswerk dat wordt gedaan in Nederland.

Stageverslag

Tijdens beide stages schrijf je een stageverslag met dagverslagen, uitwerkingen van opdrachten en de beantwoording van een onderzoeksvraag die je van tevoren hebt opgesteld.

Het stageverslag wordt nagekeken en beoordeeld door de leerkracht die je op de stageplek heeft bezocht.

Ben je 10e-klassers die vmbo-tl-examen doen, dan geldt je stageverslag als je sectorwerkstuk.

stage.vszh.nl

Op deze website kun je alle informatie, brieven en formulieren vinden over de winkelstage in klas 9 en de maatschappelijke stage in klas 10. Gebruik het menu aan de linkerkant om je weg op de website te vinden.