Zonzijde

Het Internet is een mooie uitvinding die het mogelijk maakt in korte tijd veel informatie te vinden. Ook is het prettig dat we met anderen contacten kunnen onderhouden.

Het Internet vraagt om goede omgangsvormen.

Gebruik het positief en wees vriendelijk in je berichten.
Gebruik het niet om je boosheid of ontevredenheid te uiten.
Problemen los je op met een echt gesprek.
Denk na voordat je klikt op ‘zenden’. Lees je tekst na en verander hem. Een tekst waar je spijt van krijgt, kun je beter niet verzenden.
Grapjes zijn alleen leuk als je weet dat ook de ontvanger erom kan lachen.
Heb je een eigen homepage of weblog? Zet daar dan geen informatie over anderen op.

Schaduwkanten

Jammer genoeg heeft het Internet ook schaduwkanten. Het kan zomaar gebeuren dat je nare mailtjes krijgt, dat je bij het chatten opeens wordt uitgescholden en er lelijke dingen over je of tegen je worden gezegd. Hieronder vind je een aantal tips hoe je hiermee kunt omgaan.

Digitaal pesten door bekenden, bijvoorbeeld klasgenoten

Dit is heel vervelend. De verzender is behoorlijk in de fout gegaan. Trek je er niet al te veel van aan. Niet jij, maar de afzender heeft een probleem. Bespreek het met je ouders of een leerkracht. Gedeelde narigheid is halve narigheid.
Reageer niet. Blokkeer de afzender.
Als je wordt gepest per mail, maak dan printjes als bewijs en ga ermee naar je ouders en naar je klassenleerkracht. Een pestprobleem met klasgenoten moet op school worden aangepakt.

Digitaal contact met onbekenden

Onbekenden doen zich soms totaal anders voor dan ze in werkelijkheid zijn. Neem niet alles voor zoete koek aan. Van een onaangenaam bericht van een onbekende trek je je natuurlijk niets aan. Gebruik het om je af te vragen waar je eigenlijk mee bezig bent.
Gebruik altijd een schuilnaam (nickname)
Houd je wachtwoord en inlognaam voor jezelf.
Als er vervelende dingen gebeuren, log je uit en kies je een andere nickname.
Nog beter: Je verlaat deze chatroom en komt er niet meer terug.